k colly sweet 17
Penyelidikan
saintifik sentiasa memperluaskan pengetahuan kita tentang keperluan
pemakanan semasa kehamilan. Antara perkembangan terkini dalam bidang ini
ialah kepentingan asid lemak omega 3 dalam perkembangan bayi dalam
kandungan yang sihat dan kesihatan ibu hamil.
Apakah itu Acid Lemak Omega 3?
• Omega-3
adalah sebuah keluarga rantai panjang asid lemak poli tak tepu
(polyunsaturated fatty acid) yang merupakan nutrien penting untuk
kesihatan dan perkembangan badan. Malangnya, ini tidak disintesis oleh
tubuh manusia dan mesti diperolehi dari diet, vitamin, suplemen atau
makanan tambahan.
•
Kajian menunjukkan bahawa kedua-dua komponen utama asid lemak omega 3
yang paling bermanfaat adalah EPA (Eicosapentaenoic acid) dan DHA (asid
docosahexaenoic). Kajian menunjukkan bahawa setiap asid lemak mempunyai
manfaat yang unik. EPA penting untuk mengurangkan risiko penyakit
jantung, sistem imun, dan tindak balas keradangan. DHA membantu
meningkatkan kepintaran otak, mata, dan sistem saraf utama iaitu penting
untuk ibu mengandung, bayi dalam kandungan dan ibu yang sedang menyusu.
Ia juga amat berguna kepada kanak-kanak yang mempunyai masalah di
dalam pembelajaran.
Apakah kepentingan Omega 3 dan Apakah fungsinya?
•
Pengambilan Omega 3 lemak yang mencukupi adalah penting untuk
mengekalkan pengeluaran hormon yang seimbang seperti hormon
prostaglandin. Prostaglandin membantu mengawal banyak fungsi fisiologi
penting termasuk tekanan darah, pembekuan darah, penghantaran saraf,
radang dan tindak balas alergi, fungsi buah pinggang dan saluran
gastrousus dan pengeluaran hormon lain. Bergantung kepada jenis asid
lemak dalam diet, jenis prostaglandin yang tertentu boleh dihasilkan
dalam kuantiti yang besar. Ketidakseimbangan prostaglandin ini boleh
membawa kepada penyakit.
• Peranan
omega-3 dalam mengeluarkan prostaglandin yang bermanfaat mempunyai
manfaat kesihatan yang begitu banyak, termasuk pencegahan penyakit
jantung, meningkatkan fungsi kognitif dan pengawalan keradangan. Dos
omega 3 yang tinggi digunakan untuk merawat dan mencegah gangguan emosi.
Kajian baru mengenal pasti potensi kebaikan pengambilan omega 3
termasuk kanser, penyakit radang usus dan penyakit autoimun yang lain.
Mengapa Pengambilan Omega 3 Penting Terutamanya Semasa Mengandung?
• Omega 3
didapati penting untuk perkembangan sistem saraf otak dan awal
penglihatan bayi. Kajian menunjukkan bahawa ibu mengandung didapati
kesusutan omega 3 dalam badan jika pengambilan omega 3 yang kurang
dalam pemakanan akibat janin menggunakan omega 3 untuk perkembangan
sistem saraf otak. Omega 3 juga digunakan selepas bersalin untuk membuat
susu ibu yang penting untuk perkembangan bayi. Kajian telah mengesahkan
bahawa pengambilan tambahan EPA dan DHA kepada diet seorang ibu hamil
mempunyai kesan positif ke atas pembangunan penglihatan dan kognitif
bayi. Kajian juga telah menunjukkan bahawa penggunaan omega 3 yang lebih
tinggi boleh mengurangkan risiko alergi di kalangan bayi.
•
Asid lemak omega 3 mempunyai kesan positif ke atas kehamilan.
Peningkatan pengambilan EPA dan DHA boleh mencegah kelahiran pramatang,
mengurangkan risiko pre-eklampsia dan boleh meningkatkan berat kelahiran
bayi. Kekurangan pengambilan omega 3 juga meningkatkan risiko
kemurungan ibu mengandung. Ini dapat menjelaskan mengapa gangguan emosi
selepas lahir mungkin menjadi lebih buruk dan mula lebih awal untuk
kehamilan berikutnya.
Apakah Makanan Yang Mengandungi Omega-3 (EPA + DHA)?
•
Sumber EPA dan DHA adalah ikan air sejuk seperti salmon, tuna, sardin,
ikan bilis dan ikan hering. Ramai orang risau tentang kehadiran merkuri
dan toksin lain dalam ikan, terutamanya semasa mengandung. Atas sebab
ini, sumber minyak ikan EPA dan DHA dari vitamin ataupun suplemen adalah
paling selamat. Minyak ikan yang berkualiti tinggi daripada pengilang
yang mempunyai reputasi yang baik memberikan manfaat kesihatan EPA dan
DHA tambahan tanpa risiko ketoksinan.
• Ramai
orang berfikir bahawa flaxseed dan / atau minyak flaxseed mengandungi
omega 3. Tetapi flaxseed mengandungi rantai pendek omega 3, ALA (asid
alfa-linolenik), yang berbeza dari EPA dan DHA yang mengandungi rantai
panjang omega 3. EPA dan DHA Omega 3 memberi keperluan badan untuk
pembangunan kesihatan yang optimum. Walaupun ia pernah berfikir bahawa
badan manusia boleh menukar ALA kepada EPA dan DHA, penyelidikan terkini
menunjukkan bahawa pertukaran tersebut jarang berlaku. Minyak ikan
merupakan sumber EPA dan DHA yang lebih dipercayai.
No comments:
Post a Comment